Tuemme ja kehitämme vakuutusalan ammatillista tutkinto- ja täydennyskoulutusta ja suoritamme ja tuemme alaa koskevaa tutkimustoimintaa. Jaamme apurahoja vakuutusalan tutkimus- ja koulutustoimintaan ja tuemme opetusmateriaalien tuottamista.​ 

Onko Finanssialan pelikentällä syytä siirtyä kolmesta puolustuslinjasta neljään?

Samaan aikaan, kun syksyn myrskytuulet jo kutittelevat Suomen rannikkoa, ruska tekee tuloaan ja kevyttoppatakit kaivetaan esiin, alkaa finanssiala tosissaan siirtyä viheriölle ja valmistautua tulevaan kauteen.

Pelipaikasta riippumatta, nappulakenkien nauhat on syytä sitoa tiukasti, sillä finanssialan pelikentällä meno on kiivasta ja tiivistahtista. Nurmen vihertäessä kirkkaana pankit ja vakuutusyhtiöt rakentavat kokoonpanojaan sekä virittävät digitaaliset palvelunsa huippuunsa palvellakseen asiakkaita ja muita sidosryhmiään entistä paremmin.

Ennen kauden alkua, ja erityisesti kauden aikana kiivastahtisten pelien tuoksinassa, on hyvä aika ajoin pysähtyä pohtimaan mitä pelikentällä tosiasiassa tapahtuu, miten peli on kehittynyt ja miten itse voisi edesauttaa joukkuettaan menestymään. Hyvä esimerkki viimeaikaisesta menestymisestä on Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat, joka Markku Kanervan tullessa päävalmentajaksi laittoi ensimmäiseksi puolustuksensa kuntoon. Finanssialan pelikentällä puolustaminen nousee myös usein keskusteluihin, kun puhutaan riskienhallinnan termein kolmesta puolustuslinjasta.

Tässä perinteisessä puolustuslinja ajattelussa kentän muodostavat: liiketoimintayksiköt (1), tuki/compliance toiminnot (2) sekä sisäinen tarkastus (3). Samoin kuin Huuhkajien kokoonpano joukkueen huonoimpina hetkinä, myös tämä perinteinen malli on kenties uudistamisen tarpeessa. Huolimatta kolmen puolustuslinjan mallin innokkaasta omaksumisesta finanssialalla viime vuosina, pankkiskandaalit, jotka ovat tapahtuneet ja joissa sisäisen valvonnan järjestelmien epäonnistumisilla on ollut merkitystä, ovat johtaneet merkittäviin taloudellisiin tappioihin. Jo vuonna 2015 Bank for International Settlements (BIS) on julkaisussaan kyseenalaistanut kolmen puolustuslinjan mallia ja esitellyt tilalle neljän puolustuslinjan mallin.

Oikein toteutettuna koulutus on yksi puolustuslinja

BIS:n ehdottamassa mallissa neljännen puolustuslinjan muodostaa mm. ulkopuolinen tarkastus (external auditors). Malli on ehdottoman oikea siinä tilanteessa, kun ulkopuolinen tarkastus sisältää myös ulkopuolisen koulutuksen. Yrityksen ulkopuolisilla elimillä ei ole samaa tuntemusta yrityksestä kuin mitä sisäisen tarkastuksen toiminnolla on, mutta ne tuovat uuden ja arvokkaan näkökulman niin yksilö- kuin organisaatiotasolla. Oikein toteutettuna koulutus on siis yksi puolustuslinja ja näin ollen keskeinen osa hyvin menestyvää organisaatiota myös finanssialalla.

Puolustuslinjoja ei pidä nähdä vain riskienhallinnan silmälasien läpi, koska neljännen puolustuslinjan hyöty on merkittävä koko organisaatiolle. Sieltä jaellaan syöttäjä koko kentälle, olitpa sitten myyntityön Messi, raportoinnin Ronaldo, liikennevakuutusten Litmanen tai henkivakuutusosaston Hyypiä.

Näin kauden alussa on hyvä pitää mielessä toteamus (tuntem.) ”hyvällä hyökkäyksellä voitetaan otteluita, mutta puolustuksella mestaruuksia”. Tällä hetkellä mestaruuden voittaminen finanssialan pitkässä juoksussa vaatii huippuluokan (digitaalisen) asiakaskokemuksen tuottamista ja koulutusohjelman jalkauttamista, joka ottaa huomioon lainsäädännön vaatimukset tietämyksen tasossa jokaisen yksikön ja yksilön tarpeet huomioiden.

Finvan syksyn koulutusohjelma sekä seminaarit toimivat erinomaisena tukena osaamisen ylläpitämisessä niin johdolle, keskeisten toimintojen vastuuhenkilöille kuin muille pankkitoimintojen asiantuntijoille.

Tervetuloa mukaan!

Jani Tuomainen
Senior Program Manager, Finva

Artikkelin on alunperin julkaistu Finva Finanssikoulutus Oy:n verkkosivuilla 19.08.2019